0

Hoe C4H te gebruiken?

C4H kan ingezet worden om zomereczeem te voorkomen (profylaxe); hiertoe dient ongeveer 1 a 2 weken voordat de knut actief wordt te worden gestart met de behandeling. Dit dient ertoe om de werkzame bestanddelen in het bloed op te bouwen tot het gewenste en benodigde niveau. Deze is afhankelijk van het gewicht van het paard, de ernst van het eczeem, de wijze waarop het paard gehouden wordt etc.

Een persoonlijk advies kan altijd verkregen worden bij Cool-4-Horses. U heeft in principe alleen het supplement nodig; echter, de olie is voor de meeste paarden ook nodig om direct de symptomen op de huid te bestrijden. De terpenen in de olie hebben een antibacteriele werking en voorkomt zo secundaire infecties bij huidbeschadigingen. Daarnaast bevat de olie jeukstillende stoffen, alsmede wordt lokaal de allergische reactie afgeremd.

Daarnaast kan C4H worden gebruikt om een uitbraak van zomereczeem te lijf te gaan: in dit geval heeft u zowel de olie als het voedingssupplement nodig. De eerste 10 – 14 dagen worden alle open plekken intensief behandeld (of volhouden totdat de huid duidelijk waarneembaar is verbeterd); daarna volstaat het dagelijks geven van het voedingssupplement en de frequentie van de olie kan worden afgebouwd: eerst naar om de dag, en vervolgens aanpassen aan de ernst van de huidklachten.

Zomereczeem is niet iets dat je “met een pilletje” kan behandelen. Het vraagt om een intensieve, dagelijkse en persoonlijke aanpak verschillend van paard tot paard. Cool-4-Horses of uw paardenarts kan u hierbij van dienst zijn met advies.

Hoe te gebruiken

Gebruiksaanwijzing

C4H is een effectieve behandeling voor zomereczeem. De dagelijks vereiste dosis C4H hangt af van het gewicht van het paard en de ernst van deze allergische aandoening. Zie de tabel hieronder voor een inschatting – uiteraard is het beter als je het gewicht van je paard weet. Eventueel kun je hiervoor een meetlint gebruiken.

Gebruiksaanwijzing

C4H bestaat uit 2 componenten

C4H voedingssupplement, te geven in een dosis van 300 gram per dag voor een paard van 500 kg. Dit kan worden gegeven ter voorkoming van zomereczeem als u hierbij 2 weken begint voordat de knut (culicoides sp) actief wordt.

C4H Olie, uitwendig te gebruiken waar de huid geïrriteerd is en op schuurplekken. Kan ook worden gebruikt waar de huid droog en ruw aanvoelt. Deze olie dient u om de dag nauwkeurig en met aandacht op elk aangedaan stukje huid aan te brengen. Masseer het goed in. Bij ernstig eczeem (bv met bloederige wonden) dagelijks aanbrengen. Niet in de volle zon gebruiken om zonnebrand te voorkomen. Aanbrengen bij bewolkt weer of laagstaande zon, liefst aan het eind van de dag.

Het voorkomen van zomereczeem (profylaxe): voor een gemiddeld paard van 500 kg met beginnend eczeem is een dosis van 300 gram C4H per dag afdoende. Een volle afgestreken maatbeker (meegeleverd) C4H voedingssupplement komt overeen met ca. 150 gram.

Indien tijdens het geven van C4H supplement uw paard vrij van zomereczeem symptomen blijft kan de dagelijkse dosis eventueel met een kwart verminderd worden. De dagelijkse inspectie van de huid wordt dan nog belangrijker, aangezien bij vermindering van de dosis de kans bestaat dat de klachten terugkeren. In dat geval dient u weer de begindosis te geven en de opgekomen plekken volgens voorschrift met C4H olie te behandelen.

Indien tijdens het geven van het C4H voedingssupplement eczeemplekken optreden dan dient u de dagelijkse dosis met een halve tot hele maatbeker te verhogen en dient u de C4H olie direct op de geïrriteerde plekken aan te brengen. Zorg ervoor dat de olie minutieus en met aandacht wordt ingemasseerd, op elke plek die u kunt vinden tijdens de inspectie van uw paard. Maak de te behandelen plekken vooraf goed met water schoon en dep deze vervolgens weer droog.

Het is belangrijk te anticiperen op de weersomstandigheden. Indien er dagen worden verwacht waarop de knut actiever wordt (warmte, weinig wind, broeierig weer) dan dient u de dosis liefst een paar tevoren te verhogen met 1,5x tot 2x de normale dagelijkse dosis.

Een paard met aanwezige eczeemplekken behandelen: voor een paard van ca. 500 kg met gemiddeld ernstige eczeemplekken geeft u bij aanvang 2 maatbekers (300 gram) supplement per dag, en behandelt u alle eczeemplekken met de C4H olie. De C4H olie dient u om de dag aan te brengen. De dagelijkse inspectie van de huid is belangrijk – aan de veranderingen van de eczeemplekken tijdens de behandeling met C4H kunt u aflezen hoe effectief de behandeling is.

De behandeling met C4H olie dient te worden voortgezet totdat de ernst van de eczeemplekken duidelijk afgenomen is; in onze ervaring duurt dit 7 tot maximaal 14 dagen. Indien er in deze tijd geen verbetering optreedt neem dan contact op met een medewerker van Cool4Horses BV voor een persoonlijk advies. Zorg ervoor dat u een aantal goede foto’s heeft van de plekken op de huid.

Waarschuwing

Ofschoon C4H volledig plantaardig is, bezit het natuurlijke ingrediënten die een positieve dopinguitslag kunnen geven. Daarom dient u tenminste 14 dagen voor deelname aan een hippisch evenement met dopingcontrole de behandeling met C4H voedingssupplement te staken. Tijdens deze periode het paard liefst onder een insecten deken plaatsen om te voorkomen dat de zomereczeem klachten in alle hevigheid terugkomen.